KYLPYHUONEREMONTIN SUUNNITTELU

Ensin on idea ja sitten tulee suunnittelu. Lue mitä kuuluu kylpyhuoneremontin suunnitteluun.

Suunnittelun tehtävä on kartoittaa matka nykytilanteen ja tulevan tavoitteen välillä. Remonttisuunnittelussa mietitään myös tarvittavat muutokset rakenteissa ja tekniikassa sekä peilataan niiden vaikutuksia asiakkaan haluamaan lopputulokseen. Kun kaikki asiat otetaan suunnittelussa huomioon, saadaan remontille realistinen hinta. Kun lopputulos ja kustannusarvio on pöydällä, päätöksenteko on varmempaa ja helpompaa.

REMONTTISUUNNITTELUN LÄHTÖKOHTA

Usein ollaan tilanteessa, jossa asiakas näyttää sisustuslehdestä valokuvaa ja kertoo haluavansa sen ja sen tyylisen kylppärin. Kuvan 14 neliön kylpyhuone on suoraviivainen, valoisa ja ikkunasta näkyy meri. Kurkkaus asiakkaan kalliolaisen kerrostalon kylppäriin paljastaa kahden neliön vessan käsisuihkulla… Usein on niin, että joistakin tavoitteista täytyy tinkiä.

Toinen tyypillinen lähtötilanne on nopea ja halpa pikkuremontti. Tämä siis asiakkaan mielestä. Jostain on tullut esimerkiksi tietoa siitä, että mikrosementillä voi nopsasti tuunata kylppärin vaikka ihan itse. Nämä ovat vaikeita tilanteita. Usein verrataan kahta täysin erilaista vaihtoehtoa. Toisessa on yrityksen asiakkaalle tekemä avaimet käteen -remontti ja toisessa vaihtoehdossa on asiakkaan tee se itse -remontti, jonka yksittäiseen työvaiheeseen esimerkiksi putkiasennukseen on tilattu ammattiapua. 

REMONTTISUUNNITTELUN KULKU

Kaikki remonttisuunnittelu alkaa remontoitavan tilan tutkimisella ja mittaamisella. Jos heti alusta alkaen on käytettävissä asunnon pohjakuvat ja tieto taloyhtiön vaatimuksista, niin suunnittelu etenee nopeasti eikä suunnitelmaan jää aukkoja.

Seuraavaksi käydään läpi asiakastoiveet. Tämä on se vaihe, jossa on hyvä esitellä omaa leikekokoelmaa tai Pinterest -taulua. Lisäksi on hyvä tietää elintavoista, sillä sinkun tarpeet kylpyhuoneelle eroavat lapsiperheen tarpeista. Harrastukset vaikuttavat toiminnallisuuteen, esimerkiksi paljon ulkoilevat tarvitsevat runsaasti kuivausmahdollisuuksia, muitakin kuin saunanlauteet.

Seuraavaksi remonttisuunnittelija jakaa asiakastoiveet mahdollisiin ja mahdottomiin. Joskus käy niin, että koko remontti-idean takana oli jokin toive, joka osoittautuu käytännössä mahdottomaksi. Tähän voi kadota ajatus remontin tekemisestä ja siirrytäänkin miettimään sitä, kannattaisiko asuntoon tehdä pientä pintaremonttia myyntiä varten.

Harvemmin käy niin, että asunto lähtee myyntiin. Jatketaan siis suunnittelua ja kaivetaan seuraavaksi esiin tärkeimmät ideat kaikkien toteutuskelpoisten ideoiden joukosta. Näitä toiveita kun peilataan kustannuksiin, niin löydetään remontin punainen lanka. Seuraavaksi tärkeimmät osa-alueet, jotka jokaisesta suunnitelmasta täytyy löytyä.

HARKITSE TULEVAA KÄYTTÖÄ

Kylpyhuoneen täytyy toimia nyt ja tulevaisuudessa. Perheenlisäykset ja asunnon vaihtaminen kannattaa ottaa huomioon suunnitelmaa tehtäessä. Mahdollisimman vaaleat sävyt ja vähäinen kalustemäärä helpottavat kylpyhuoneen käyttöä. Toisaalta täytyy miettiä säilytystilan riittävyyttä.

Yllättävän yleistä on se, että asuntoa ei välttämättä myydä, vaan asunto laitetaan vuokralle. Tässä tilanteessa neutraalin värityksen osalla on myös se, että käytetyt ratkaisut ovat kestäviä ja käytännöllisiä. Esimerkiksi Polarian teräksiset kalusteet ovat ajattomia ja sopivat kovaan kulutukseen vuosikymmeniksi. Jostain syystä teräskalusteita vältellään omassa kodissa, mieluummin ostetaan uudet lastulevypohjaiset kalusteet kymmenen vuoden välein, hajoavien tilalle.

Joskus vanhuus on tekijä, joka täytyy ottaa erityisesti huomioon. Erilaiset tuet ja apuvälineet vaativat paikkansa. Kylpyhuoneiden märkätilakynnykset ovat monesti ongelma rollaattoreille. Samalla tavalla vanhan kylpyhuoneen oviaukko voi olla liian kapea kuljettavaksi ja sitä täytyy leventää.

KYLPYHUONEEN RAKENTEET

Rakenteiden kuntoa ei näe päältä. Perusteellisessa remontissa ne tulee automaattisesti uusittua. Rakenteisiin tehdään muutoksia lähinnä silloin, kun kylpyhuoneen toiminnallisuuteen halutaan muutoksia. Silloin seiniä voidaan poistaa, lisätä, siirtää tai muotoa muuttaa. 

LVIS-muutokset ja ratkaisut täytyy ottaa huomioon heti suunnitteluvaiheessa. Tämä sen vuoksi, että rakennemuutokset täytyy tehdä heti remontin alussa. Rakenteet jäävät piiloon vesieristyksen ja pintamateriaalien alle eikä niihin myöhemmin pääse käsiksi. 

Rakenteiden osalta yksi vaihtoehto on esteettinen remontti. Tässä tapauksessa rakenteisiin ei tarvitse koskea lainkaan. Saumojen ja silikonien vaihto on yksi tällainen remontti. Mikrosementillä tehdään usein uudelleenpinnoituksia vanhaa rakennetta rikkomatta.

KYLPYHUONEEN TOIMINNALLISUUS

Ensimmäiseksi suunnitellaan kylpyhuoneen toiminnallisuus. Tämä vaihe nivoutuu rakennesuunnitteluun. Helpoimmalla pääsee, jos toiminnallisuus pidetään samana eli vanha tai uusi wc-istuin asennetaan takaisin vanhalle paikalla. Samalla tavalla menetellään kaikkien muidenkin kalusteiden kanssa, ehkä lisätään kaappi tai puuttunut pyyhekuivain. 

Jos toimintojen paikkoja siirretään, on suunnittelussa edettävä varovasti. Erityisen suurta huolellisuutta täytyy käyttää lattiakaivon ja wc-istuimen siirtämisen kohdalla. Molemmat tarvitsevat 75 mm viemäriputken ja näin suuren putken asettaminen lattiaan voi olla kiven takana tai sisässä. 

Kylpyhuoneen sähköistys täytyy laskea tarkasti. Vanhoissa kylpyhuoneissa on pahimmillaan sähkö peilikaapille tai kattovalolle. Modernissa kylpyhuoneessa halutaan käyttää sähköhammasharjaa, partakonetta, hiustenkuivaajaa, pesukonetta, pyyhekuivainta, monipuolisia valoratkaisuja ja lattialämmitys on myös monen toivelistalla. 

Käyttövesiputkien osalta on yllättävän vähän rajoituksia, sillä kylpyhuoneremonttien yhteydessä ne asennetaan yleensä näkyviin laatoituksen päälle. Yleensä riittää, kun kalusteasennusten osalta varaa vesiputkille noin 10 senttiä vapaata tilaa.

KYLPYHUONEEN KALUSTUS

Kalusteissa kaikki kiinnittävät huomiota ulkonäköön ja mitoitukseen. Ulkonäön suhteen kaikilla on oma käsitys kauneudesta, mutta näin ammattilaisen näkökulmasta, vaaleat sävyt ovat aina muodissa märkätiloissa.

Mitoitus on huomattavasti tärkeämpi asia ja yllättävän moniulotteinen. Kalusteissa tuijotetaan leveyttä ja käydään kylpyhuoneessa mittanauhan kanssa pähkäilemässä. Syvyysmitat ja korkeusmitat ovat aivan yhtä tärkeitä. Samalla itse kalusteen rakenne täytyy ottaa huomioon. Esimerkiksi monet kylpyhuonekaapit ja -laatikostot rakennetaan erilaisilla tukirakenteilla. Kiinnityskohdat täytyy ottaa huomioon samoin kalusteiden tukirakenteet, jotka voivat tulla viemärivetojen eteen.

KYLPYHUONEEN ESTETIIKKA

Kuvapalvelut on kauneutta täynnä. Tähän ei oikein voi antaa muuta ohjetta, kuin käydä läpi kauppoja, lehtiä ja nettiä. Varmasti löydät jotain, joka kiinnostaa. Suunnittelija pystyy ohjaamaan oikeiden tuotteiden valinnassa lyhyen keskustelun jälkeen.

Tällaisen konsultoivan käynnin jälkeen, suunnittelija kasaa remontin yksityiskohdat ja valmistelee esityksen lopputuloksesta. Moni piirtää yksityiskohtaiset 3D-kuvat, mutta moni toimii myös materiaalinäytteiden, valokuvien sekä luonnoskuvan avulla. 

ITSENÄINEN SUUNNITTELU VAIHTOEHTONA

Ei suunnittelua tarvitse ostaa ammattilaiselta. Ylläolevalla järjestyksellä pärjää kuka tahansa. Hankalampi tietysti arvioida kustannuksia, jos ei ole kokemusta remontoinnista tai remonttien suunnittelusta. Tavarantoimittajat ilmoittavat tuotteidensa varmuusvarat asennuksen varalle. Tätä kautta saat laskettua täsmällisen materiaalihinnan. Neliöt ilmoittamalla rautakaupasta saat vaihtoehtoisesti kokonaistarjouksen. Tekijöiltä kannattaa kysyä tarjoukset luonnoskuvan ja materiaalilistauksen perusteella. 

Toiminta-alue

Teemme töitä seuraavilla paikkakunnilla:

Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen

Ota yhteyttä

Tilanteesi ymmärtäminen on meille tärkeää. Tämän vuoksi me tullaan käymään ja tutkitaan ongelma. Tämän jälkeen rakennetaan ratkaisu juuri oikeaan tarpeeseen. Ota yhteyttä niin jutellaan.

Täytä alla oleva lomake, soita tai lähetä sähköpostia.
Sovitaan aika ilmaiselle kotikäynnille.