KYLPYHUONEREMONTTI ITSE TEHTYNÄ
Kylpyhuoneremontin voi tehdä itse. Työ on vaativaa, mutta eri työvaiheisiin on saatavilla seikkaperäiset ohjeet, joita huolellisesti noudattamalla lähes kuka tahansa saa itse tehtyä kylpyhuoneremontin. Samalla täytyy muistaa, että esimerkiksi sähkötyöt ovat luvanvaraisia, joten niiden tekeminen ei onnistu omin avuin. Jos asut taloyhtiössä, niin remontti alkaa ilmoittamalla siitä isännöitsijälle.
ASBESTIKARTOITUS
Ensimmäinen askel omatoimisen remontin tekemisessä on hoitaa kuntoon asbestikartoitus, mikäli asunto on rakennettu ennen vuotta 1994 eikä remontoitavasta tilasta ole tämän jälkeen esittää dokumenttia asbestittomuudesta. Jos vanha tila on remontoitu vuoden 1994 jälkeen, niin se itsessään ei ole todiste siitä, että asbestia ei löydy, todistus tehdystä asbestikartoituksesta täytyy löytyä remontin jäljiltä. Tee-se-itse rakentaja voi ottaa näytteen itse ja toimittaa laboratorioon, mutta tässä kohtaa suosittelen sertifioidun kartoittajan käyttämistä, sillä terveys ennen kaikkea.
VALVONTA
Omatoimiselle remontoijalle on valvojan käyttö erittäin tärkeä rasti. Voi tuntua kummalliselta maksaa ulkopuoliselle siitä, että ammattilainen valvoo asiakasta eli tee-se-itse remontoijaa. Valvojan käytön edut tulevat eteen, kun asuntoa myydään tai jos syntyy vesivahinko. Näissä tilanteissa on helpottavaa, kun voi esittää todistuksen siitä, että työt on tehty huolellisesti ja oikein. Älä säästä valvontakuluissa.
PURKAMINEN
Purkaminen kannattaa aloittaa putkimiehen tilauksella ja kaikkien vesiputkien tulppauksella sekä viemäreiden suojauksella. Putkityöt eivät ole luvanvaraisia, joten periaatteessa niitä saa tehdä kuka tahansa. Vakuutusasiat pitää kyllä olla kunnossa ja kehotankin putkitöihin liittyen ottamaan yhteyttä ammattilaiseen, niin ei tule haaveritapauksissa ongelmia vakuutusyhtiön kanssa. Erityisesti taloyhtiöissä arvostetaan ammattimiesten käyttöä.
Purkamisen yhteydessä kosketaan myös sähköihin, kun puretaan peilikaappeja ja pintarakenteita, joilla on pistorasioita, valoja tai kytkimiä. Purkamisen yhteydessä kannattaa hoitaa asia niin, että sähkömies voi samalla hoitaa etukäteen tiedossa olevia muutoksia. Erityisesti sisäkatto kannattaa purkaa ennen sähkömiehen käyntiä, niin kaverilla on mahdollista tehdä varauksia jo purkukäynnillä.
Sähkö- ja putkipurkujen jälkeen on aika romuttaa kohde. Ota talteen ne kalusteet, joille löytyy jatkokäyttöä ja laita loput paloiksi jä kärrää kaatopaikalle. Puu- tai metallirunkoseinillä kannattaa purkaa pintamateriaalit aina runkoon asti. Kiviaineisilla seinillä kantavaan rakenteeseen asti ja pinta puhtaaksi hiottuna. Lattian kanssa sama homma.
Tässä kohtaa kannattaa varmistaa pintamateriaalien alta paljastuvan rakenteen terveys ja asian dokumentointi kannattaa jättää valvojan huoleksi. Jos valvoja mittaa koholla olevia korkeuksia, täytyy märät kohdat kuivattaa. Kuivauksenkin voi tehdä itse, mutta omilla konsteilla kuivaus on hidasta eli suosittelen ammattifirman käyttöä. Kuivausyritys toimittaa raportin kuivauksesta, mutta mikäli hoidat tämänkin työvaiheen itse, niin kontrollimittaukset kannattaa jättää valvojalle.
Mikäli kylpyhuoneen vesi- tai sähkösyöttöihin tulee muutoksia, ne täytyy hoitaa tässä vaiheessa. Myös rakenteelliset muutokset tehdään tässä vaiheessa. Vaativa yksittäinen muutostyö on lattiakaivon siirto. Omatoimiremonteissa tätä kannattaa välttää viimeiseen asti. Tässä kohtaa tehdään myös lattiakaivon vaihto, joka on työnä helpompi, kuin lattiakaivon siirto. Silti on oma hankaluus kaivaa vanha lattiakaivo irti lattiasta ja asentaa sen paikalle uusi. Uuden asennus kannattaa jättää putkimiehen työksi.
POHJATYÖT
Kun kaikki alustavat työt on tehty ja rakenne todettu kestäväksi on aika hoitaa pinnat siihen kuntoon, että saadaan vesieristykselle sopiva asennusalusta. Seinillä ja lattiassa tehdään purkuvaiheen työt vastakkaisessa järjestyksessä. Puu- tai metallirunkoseinille asennetaan rakennuslevyt samoin runkorakenteiseen lattiaan. Mikäli kyseessä oli kiviaineinen lattia ja seinät, niin nämä rakenteet tasoitetaan.
Lattiaan tulee usein lattialämmityskaapeli ja se täytyy asentaa ennen kuin ryhdytään muotoilemaan lattian kaatoja, joilla ohjataan veden kulkua kylpyhuoneen lattialla kohti lattiakaivoa. Lopulta lattian kaltevuudet asetetaan määräysten mukaisesti, kallistusta eli korkoeroa täytyy olla metrin matkalla vähintään sentin verran, lattiakaivon välittömässä läheisyydessä vielä tuplasti enemmän. Kaatojen muotoilu on todella vaativa työvaihe. Sitä on vaikea saada kohdalleen ensi yrittämällä. Tässä olisi hyvä saada taustatukea kokeneelta remontoijalta.
VESIERISTYS
Pohjatöiden valmistuttua on vuorossa vesieristäminen. Tämä työvaihe on suhteellisen suoraviivainen, mutta vahvikenauhan asentaminen on vakaata kättä ja sorminäppäryyttä vaativa työvaihe, samoin läpivientien vahvistaminen. Yleinen harhaluulo on, että vesieristämisessä tarvitaan sertifikaattia. Näin ei ole, kuka tahansa saa tehdä vesieristyksen, mutta taloyhtiöt esittävät usein vaatimuksena sertifioidun vesieristäjän käyttöä, ennen kuin myöntävät luvan remontille.
Suurin ongelma vesieristyksen teossa on se, että vaikka ohjeet ovat seikkaperäiset, ei kokemattomalla ole oikeaa näppituntumaa siihen, miten vesieriste parhaiten saadaan alustaan kiinni ja miten sopiva materiaalipaksuus ja tasainen pinta saadaan aikaiseksi. Työ tekijäänsä opettaa, mutta ensimmäisen kohteen kanssa on vähän niin ja näin. Kaikilla vesieristysjärjestelmien toimittajilla on saatavilla hienot video-ohjeet ja oppaat vesieristyksen tekemiseen, joten sieltä kannattaa hakea varsinaiset työohjeet.
LAATOITUS JA SAUMAUS
Laatoituksen kanssa on sama tilanne kuin vesieristyksen kanssa. Suorien saumojen tekeminen on erinomaisen vaikeaa ensi yrittämällä. Pienellä harjoittelulla homma alkaa toimia nopeasti, mutta ammattilaisen vauhtiin on pitkä matka. Laatoituksen onnistuminen riippuu paljon pohjatöiden laadukkuudesta eli seinäpintojen kohtisuoruudesta. Vinot seinät pakottavat leikkaamaan laattoja ja lopputulos voi olla erikoinen. Laastin oikean kosteuden ja paksuuden hallinta on vaikeaa. Liian kuiva laasti nahkoittuu ja laatat eivät pysy siinä kiinni, mutta liian kostea laasti valuu seinältä ja laatat irtoavat taas helposti.
Saumauksen uskoisi olevan helppoa, mutta saumalaastin oikean kosteuden löytäminen on vaikeaa. Väärässä suhteessa sekoitettu saumalaasti rapautuu nopeasti kuivuessaan. Lisäksi laastin leipominen laattasaumoihin vaatii reipasta käsituntumaa ja tottumaton saa helposti aikaan suttuisen lopputuloksen.
Näistä varoituksista huolimatta niin vesieristys, laatoitus kuin saumauskin on tehtävissä itse. Mitä useammin homman hoidat, niin sitä parempi lopputuloksesta tulee. Ensimmäinen omatoimiremontti ei luultavasti osu ammattilaisen laatuvaatimuksiin, mutta harjaantumattomalle silmälle lopputulos on todennäköisesti ihan riittävän hyvä.
KALUSTUS
Purkamisen ohella kalustus on kylpyhuoneremontin helpoin työvaihe. Vesikalusteiden asennus kannattaa jättää putkimiehelle, mutta muut kalusteet ja varusteet voit ruuvata seinään.
LVIS-TYÖT
Kuten aiemmin on ollut puhetta, nämä työt kannattaa jättää ammattilaisille.