PUULATTIAN HIONTA

REMONTTIVELHOILTA KAIKKI LATTIATYÖT

Remontoimme kaikenlaisia lattioita. Teemme niin laatoitus-, hionta-, maalaus-, öljyämis- ja petsaustyöt pääkaupunkiseudulla. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous omalle lattiallesi. Alla joitakin lattiaremonteissa huomioon otettavia asioita.

PUULATTIAN KULUMINEN JA KOSTEUSONGELMAT

Vanhan käsittelyn kuluminen ja aikojen kuluessa tai yllättävänä vesivahinkona tapahtunut puulattian tummuminen ovat yleisiä syitä lattian hionnalle. Josku tummentunut, mutta muuten terve puu peittomaalataan, koska korjaus olisi liian vaivalloista.

Esimerkkikuva huonosti hiotusta mosaiikkiparkettilattiasta. Seinän viereen on jäänyt kaistale hiomatonta parkettia ja lakka on levitetty epätasaisesti.
Tässä näet esimerkin siitä, millaista jälkeä syntyy, kun lattia hiotaan ilman jalkalistojen irroitusta. Hiontakone ei yletä listaan täysin kiinni ja noin sentin kaistale jää hiomatta. Lisäksi samassa kuvassa näkyy epätasaisesti levitetty lakka. Nämä tummat viirut ja lakkauksen aaltoilu näkyvät vuoden jokaisena päivänä ja antavat lattialle tunkkaisen ilmeen. Ei ihme, että asunnon uusi omistaja pyysi remontoimaan lattian kuntoon. Joku tekee halvalla ja laiskasti, toisille se käy, mutta toisille ei. Millaista jälkeä sinä toivot lattiasi hiovalta yritykseltä – hyvää vai huonoa?

LATTIAN HIONTA

Puuta on aina arvostettu sekä rakennus- että sisustusmateriaalina ja sen vuoksi monet lattiat on tehty puusta. Massiivipuulattiat ovat upeita sisustuselementtejä, lämpimiä jaloille ja terveitä sisäilmalle. Arvostettua ja kaunista materiaalia kannattaa huoltaa ennen sen vaihtamista uuteen. Puulattioita voidaan joko pelkästään pintakäsitellä tai sitten hioa ja pintakäsitellä. Lattian hionnassa on kaksi selkeää ja työtavoiltaan erilaista osa-aluetta: lautalattia sekä parkettilattia.

LAUTALATTIA VAI LANKKULATTIA

Lattialautoja ja lattialankkuja käytetään puhekielessä iloisesti sekaisin. Lattialankut ovat kuitenkin oleellisesti suurempia kuin lattialaudat niin paksuudeltaan kuin leveydeltään. Tavallisesti käytetään kuitenkin termiä lautalattia.

Jykevää lankkua on käytetty erityisesti vanhoissa omakotitaloissa sekä vanhoissa kerrostaloasunnoissa. Nykyään lattialankkujen käyttö on ollut vähenemään päin, sillä materiaali sekä asennus maksavat ja lompakkohan ohjaa päätöksiä voimakkaasti. 

Laudan käyttö lattiamateriaalina antaa paksun kulutuspinnan ja niin lauta kuin lankku ovatkin usein mahdollista hioa useaan otteeseen. Korkea hankintahinta näkyy pitkässä elinkaaressa ja uusintatarvetta ei ole vuosikymmeniin ellei sitten haluta vaihtaa tyyliä. Kotimaisissa laudoissa ei löydy erityisen kovaa puuta, joten puulattioihin tulee helposti ajan patinaa.

LAUTALATTIAN HIONTA

Lautalattian hionta on selvästi hankalampi projekti, kuin parkettilattian hionta. Lautalattian kantavien rakenteiden kunto on aina kysymysmerkki. Toisinaan lautalattia alkaa notkua vuosien kuluessa. Tämä ei siis johdu lattialaudoista vaan lautojen kannattimista. Tässä tapauksessa hionnan ja pintakäsittelyn lopputulos ei välttämättä onnistu halutulla tavalla. Hiontajälki voi olla epätasaista, jos lattia antaa periksi hiomakoneen alla. Samalla tavalla lautojen välit voivat olla paikoin leveitä ja paikkaaminen ei onnistu, jolloin vastalakatussa lattiassa näkyy nopeasti rakoja.

PUULATTIAN PINTAKÄSITTELY

Hionnan jälkeen voidaan miettiä sopivaa pintakäsittelyä. Vaikka lattia aiotaan vain maalata, niin silloinkin on hyvä tehdä kevyt hionta, jotta maali tarttuu paremmin. Tyypillisin käsittely on lakkaus, jolloin puun syykuviot jäävät näkyviin ja materiaalin luonne säilyy. 

LAKKAUS

Lakkauksessa hiottuun puupintaan levitetään useita ohuita kerroksia lakkaa. Kuivumista odotetaan lakkauksen jälkeen ja sitten pinta hiotaan kevyesti ja lakkaus toistetaan jälleen. Jos ensimmäisen lakkakerroksen jälkeen ei tee välihiontaa, saattaa osa puunsyistä nousta pystyyn ja lopputulos on tikkuinen… ei todellakaan kiva jaloille. Lakkaus ja hionta ei todellakaan ole mitään helppoa hommaa vaan vaativaa ammattimiehen erikoistyötä, josta kannattaa maksaa.

LAKKAUS SÄVYTYKSELLÄ

Sävytys tehdään sillä tavalla, että lakan joukossa on sävymassaa. Käsittely toistamalla sävy voimistuu jokaisella levitetyllä kerroksella. Asiakas viime kädessä päättää, kuinka voimakkaan sävyn haluaa. Usein kannattaa käydä toteamassa tilanne käsittelykertojen välillä, niin oikea lopputulos löytyy varmemmin.

PETSAUS

Lattian petsauksessa oikea väri saadaan petsaamalla ja lopuksi valmiin värisävyn päälle vedetään lakka. Tämä eroaa siis sävytyksestä, jossa lakka ja värimassa sotketaan heti käsittelyn aikana.

ÖLJYÄMINEN

Harvinaisempi keino lautalattioiden käsittelyyn on öljyäminen. Öljyäminen ei kestä pinnoitteena yhtä pitkään kuin lakka eikä paranna lattian kulutuskestävyyttä. Lemmikkien omistajat ovat tyypillisin käyttäjäkunta, koska öljytystä lattiasta tassut saavat paremman otteen. Joskus kommentoidaan öljyn tuovan puun sävyt esiin aivan eri tavalla kuin lakkojen tai petsien, joten joku saattaa tehdä valinnan tämän perusteella. Joskus lattioita lakattaessa haetaan juuri voimakkaasti puunsyitä korostavaa lopputulosta ja öljyämisen jälkeen lattia lakataan. Tällä tavalla saadaan näyttävä ja kestävä lattiapinta.

MAALAUS

Maalaus on oiva keino peittää lattian väriongelmat, jotka yleensä johtuvat puun kastumisesta ja sen vuoksi tummumisesta. Maalauksessa ei myöskään tarvita samalla tavalla erikoistunutta osaamista, koska hionnassa riittää lattiapinnan kevyt hiertäminen, jotta maali saadaan tarttumaan paremmin.

PARKETTILATTIA 

Kalanruotoparketti ja mosaiikkiparketti ovat varmasti kuuluisimmat parkettilaadut vaikka tavalliset lautaparketit ovat kaupoissa suosituimpia vaihtoehtoja. Mosaiikki- ja kalanruotoparketit koostuvat yksittäisistä lamelleista, jotka asennetaan yksitellen. Tämä mahdollistaa leikittelyn kuvioilla ja joskus näkee erilaisia kehyksiä, joita on luotu käyttämällä lattiassa erilaisia puulajeja.

PARKETTILATTIAN HIONTA

Parkettilattiat ovat lukumääräisesti yleisempiä, sillä lähes kaikissa kerrostaloasunnoissa on ainakin osittain parkettia. Parkettilattioilla onkin lähes aina erinomainen pohja, koska asennus on tehty kerrostalon betonilattialle. Vanhat kerrostalot ovat kuitenkin erikoisuus, sillä niissä lattiat on rakennettu puurakenteiden päälle ja kannatuksen. Tässä tapauksessa parkettilattia on rakennettu joko lautalattian tai levytetyn lattian päälle. Jos lattia on erityisen vanha, on syytä olla tarkkana siinä, miten paljon 

Toiminta-alue

Teemme töitä seuraavilla paikkakunnilla:

Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen

Ota yhteyttä

Tilanteesi ymmärtäminen on meille tärkeää. Tämän vuoksi me tullaan käymään ja tutkitaan ongelma. Tämän jälkeen rakennetaan ratkaisu juuri oikeaan tarpeeseen. Ota yhteyttä niin jutellaan.

Täytä alla oleva lomake, soita tai lähetä sähköpostia.
Sovitaan aika ilmaiselle kotikäynnille.