VALESOKKELIN KORJAUS

Valesokkelitekniikkaa on käytetty omakotitaloissa 60-luvulta lähtien aina 90-luvulle asti. Rakenne on erityisen yleinen 70-luvulla rakennetuissa omakotitaloissa. Rakennetta käytettiin kustannusten leikkaamiseksi sekä paikoittain haluttiin venyttää rakennuspaikan rakennussäädösten rajoituksia. Valesokkelitalot olivat suuri muutos edeltävään rakennussukupolveen eli rintamamiestaloihin, joissa usein oli rakennuskustannuksia nostava kellari.

Ulkoisesti valesokkelitalot vaikuttavat vankoilta ja laadukkailta. Tyypillinen rakenne on sisäpuolinen puurunko ja lastulevypinnoitus sekä ulkopuolinen tiilivuoraus. 

Valesokkelilla tarkoitetaan rakennetta, jossa talon seinien puurunkorakenne on ulkopuolisen maanpinnan tasossa tai jopa sen alapuolella. Ulkopuolella, runkoa vasten, on asennettu erilaisia vesieristysrakenteita (usein ohut betonikuori), jotka pyrkivät pitämään kosteuden ulkona ja poissa rakenteesta. Rakentamisen aikaiset huolimattomuudet ja materiaalien rapautuneet ominaisuudet ovat kuitenkin johtaneet siihen, että tällä tavalla rakennetut talot ovat osoittautuneet erityisen alttiiksi kosteudelle.

Valesokkelin tunnistaa parhaiten ulko-ovesta. Jos ulko-ovi näyttää leikkaavan perustuksen ja oven alareuna on ulkopuolelta katsottuna noin 10-50 senttiä alempana kuin perustuksen yläreuna, niin kyseessä on valesokkeli. 

Valesokkelitalojen ongelmia pahensi samoihin aikoihin yleistynyt koneellinen ilmanvaihto sekä modernit rakennusmateriaalit erityisesti mineraalivilla, höyrynsulkumuovi sekä lastulevy. Käytännössä koneellinen ilmanvaihto veti korvausilmaa taloon höyrynsulun rikkinäisistä kohdista. Ulkoa imetty kostea ilma toi mukanaan kosteutta rakenteisiin ja se pesiytyi puuhun sekä lastulevyyn, sillä höyrynsulku hidasti puuainesten normaalia kuivumista.

Valesokkeli voidaan korjata poistamalla vanhojen seinärakenteiden alaosat ja rakentamalla uusi kestävä koroke, joka nostaa seinän alaosan maapinnan yläpuolelle. Tällainen korjaus voidaan tehdä kolmella eri tavalla. 

Sokkeli voidaan korjata valamalla betoni muottiin, muuraamalla korotus kevytbetoniharkoista tai käyttämällä teräsjalkoja pystyrunkojen jatkona sekä täyttämällä teräsjalkojen välit Finnfoam-eristepalkilla. Yllä olevat vaihtoehdot on listattu halvasta kalliiseen sekä samalla hitaasta nopeaan vaihtoehtoon. Mistään helposta rutiiniremontista ei ole kyse vaikka projekti onnistuu myös huolelliselta omatoimirakentajalta.

Ennen varsinaista valesokkelin korjausta täytyy kuitenkin laittaa kuntoon rakennuksen salaojat sekä hulevesiohjaus. Perustuksen kosteuskuormaa on saatava vähennettyä tai remontista ei saada suurinta mahdollista hyötyä. Ulkopuolisten maatöiden jälkeen varsinainen sokkeliremontti tehdään sisäpuolelta ja sen aikana vaihdetaan niin rakenteet kuin eristeet.

Kokonaisuudesta saa hyvän kuvan katsomalla tämän videon.

Korjauksen yhteydessä on erityisen tärkeää huolehtia vaurioituneen puuaineksen poistamisesta. Kosteus on todennäköisesti johtanut lahoon sekä mikrobien kasvuun. Nämä täytyy saada pois aiheuttamasta mahdollisia sisäilmaongelmia.

Toiminta-alue

Teemme töitä seuraavilla paikkakunnilla:

Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen

Ota yhteyttä

Tilanteesi ymmärtäminen on meille tärkeää. Tämän vuoksi me tullaan käymään ja tutkitaan ongelma. Tämän jälkeen rakennetaan ratkaisu juuri oikeaan tarpeeseen. Ota yhteyttä niin jutellaan.

Täytä alla oleva lomake, soita tai lähetä sähköpostia.
Sovitaan aika ilmaiselle kotikäynnille.