KEITTIÖSUUNNITTELUN YKSITYISKOHTIA

VISUAALINEN VAI KÄYTÄNNÖLLINEN KEITTIÖ

Lähtökohtaisesti keittiön voi suunnitella joko visuaaliseksi tai käytännölliseksi. Tyylipuhtaita yhden asian keittiöitä löytyy harvoin. Yleensä keittiössä yhdistellään molempia tyylisuuntauksia ja lopputuloksena on fuusiokeittiö. Nämä fuusiokeittiöt painottavat eri asioita omistajan tarpeisiin sopeutuen.

Pureudun alla tarkemmin visuaalisen ja käytännöllisen keittiösuunnitteluun. Jokainen voi halutessaan yhdistellä myös molempia tyylisuuntia saadakseen mieleisensä fusion keittiön.

VISUAALINEN KEITTIÖ

Visuaalisen keittiön perusajatus on avonaisuus. Tarvittaessa ympäröiviä seiniä puretaan. Tehdään näyttäviä saarekkeita. Yläkaappeja visuaaliseen keittiöön tulee yleensä erittäin vähän. Kaikki keittiötarvikkeet säilytetään tasopintojen alla ja näkyvät koneet ovat näyttävästi integroituja tai korostettuja itsenäisiä erikoismalleja. Tasojen päällä säilytetään yleensä vain kontrastia tuovia yksityiskohtia, kuten hedelmäasetelmia, massiivista leikkuulautaa tai sisustusesineitä. 

Keittiön värejä ovat jo useita vuosia hallinneet valkoisen, mustan ja harmaan eri sävyt. Teräs on tuotu kodinkoneiden, hanan ja altaan mukana näyttävästi esille keittiön värimaailmassa. Keittiötasojen yläpuolisia seiniä on alettu pinnoittaa tiilikuvioisella laatoituksella tai korostettu keittiön omaa tiiliseinää.

Keittiön perusvalaistus koostuu kattovaloista sekä kalustukseen upotetuista tai muiden pintojen epäsuorista valaisimista. Yhä useammin näkee koko keittiön kiertäviä valonauhoja, joita varten tehdään omia asennusuria. Tällä tavalla saadaan pehmeä valaistus tasaisesti koko huonetilaan.

Kun keittiö on osa sisustusta niin visuaalinen keittiö ratkaisu palvelee käyttäjäänsä erinomaisesti, mutta kun yhtälöön tulee mukaan esim. lapsiperheen arjen monimuotoisuus niin visuaalisesti suunniteltu keittiö muuttuukin oleellisesti heikommaksi.

KÄYTÄNNÖLLINEN KEITTIÖ

Käytännöllisen keittiön perusajatus lähtee siitä että työpisteiden ympärillä on helposti käsillä työskentelyyn tarvittavia apuvälineitä. Esimerkiksi altaan läheisyydessä on astianpesukone, astioille kuivaamiseen tarkoitettu tila sekä riittävästi säilytystilaa astioille. Uunin/keittotason läheisyydessä on ruokien kylmäsäilytys, riittävästi tasotilaa työskentelyyn sekä ruuanlaittoon käytettäviä työvälineitä käden ulottuvilla.

70-80 luvun keittiöön yritettiin saada mahtumaan omat ja muutamat perintöastiastot, kun taas nykyään tullaan toimeen omalla luottoastiastolla. Tästä syystä tasopintaa on lisätty. Säilytystilaa tarvitaan vähemmän mutta työskentelytilaa erilaisten keittiökoneiden kanssa tarvitaan enemmän.

Käytännöllisen keittiön värimaailma seuraa enemmän käyttäjänsä toiveita ei niinkään trendejä, mutta hallitsevat värit kuitenkin ovat valkoisen ja harmaan eri sävyt. Keittön perusvalaistuksen hoitaa kattovalaisimet ja välitilan valaistus hoitaa työskentelyyn tarvittavan tasaisen valon. Hyvin suunnitellussa käytännöllisessä keittiössä on helppo hoitaa suuremmankin perheen jokapäiväiset keittiötarpeet erinomaisesti, mutta runsaan säilytilan ja avonaisuuden puutteen takia keittiö ei sovellu edustus / juhlatilaisuuksien järjestyspaikaksi.

KEITTIÖSUUNNITTELUN YKSITYISKOHTIA

Keittiökokonaisuus rakennetaan palasista, jotka lopulta muodostavat kauniin ja toimivan kokonaisuuden. Seuraavassa on keittiösuunnitteluun liittyviä yksityiskohtia.

Keittiöovet

Yleisimmät keittiöovet ovat MDF:ää eli kuumapuristettua havupuukuitua. Saatavilla on myös massiivipuu- sekä lasiovia. MDF -ovia pinnoitetaan monella eri tavalla joiden hyvistä ja huonoista puolista kerron seuraavaksi.

Maalattu ovi

Maalatut ovet ja varsinkin sileäpintainen valkoinen on keittiö ovista kaikista edullisin. Maalattu valkoinen ovi päätyy noin puoleen kaikista uusista keittiöistä. Oveen tulleita vaurioita on mahdollista korjata maalaamalla. Ovi kestää kosteutta kohtalaisesti. Varsinkin altaan roiskevedet on hyvä pyyhkiä pois nopeasti. Suosittelen myös tarkkaavaisuutta sen suhteen, minne astianpesukoneen, vedenkeittimen ja kahvinkeittimen vesihöyry osuu.

Kalvopintainen ovi

Kalvopintaiset ovet ja varsinkin korkeakiiltoinen valkoinen ovi on toiseksi suosituin valinta keittiön oveksi. Suosittelen tätä ovea, jos oven täytyy kestää kovaa käyttöä esim. lapsiperheet tai vuokra-asunto. Korkeakiiltoinen valkoinen ovi on hieman maalattua veljeään arvokkaampi, mutta hyviä puolia löytyykin sitten iso kasa. Ovi kestää kovaa kulutusta eli kolhuja ja naarmuja ei oviin helposti synny. Huono puoli taas on jos oveen syntyy kolhu tai naarmu niin ovea ei pysty korjaamaan. Ovi on erittäin helppo puhdistaa ja siitä irtoaa myös pienten taiteilijoiden tekemät piirustukset. Kalvopintainen ovi kestää kosteutta ovista kaikista parhaiten.

Mikrolaminaatti

Mikrolaminaattiovet ovat ominaisuuksiltaan lähes samanlaisia kuin kalvopintaiset ovet. Laminaatti ovet ovat hieman kalvopintaisia kalliimpia mutta niissä on enemmän pintavaihtoehtoja. Kosteuden kanssa olisin hieman varovaisempi. Varsinkin liitossaumat saattavat joskus päästää kosteutta läpi.

Puuviilu

Puuviiluovet ovat vaihtoehto massiivipuuoville. Viilu antaa keittiölle aidon puuoven ulkonäön. Viiluovet ovat huomattavasti edullisempia kuin massiivipuuovet. Vaurioita ei ovesta pysty korjaamaan, ja myös oven pinnan puhdistaminen vaikeista tahroista voi osoittautua hankalaksi. Kosteuden kanssa oltava myös varovainen.

Massiivipuu

Massiivipuuovet tuovat arvokkuutta keittiöösi. Mitä ovi keittiöön tuo niin saman verran se lompakosta vie, koska puuovi on ylivoimaisesti kallein vaihtoehto. Oviin tulleita vaurioita on mahdollista korjata ja ovet voi vaikkapa hioa, joten tuotteen elinkaari on pitkä. Ovi kestää kosteutta hyvin, sillä jos se kastuu, niin puu myös kuivuu ilman että puun rakenteeseen tulee muutoksia.

Vetimet

Vetimiä löytyy moderneista klassisiin. Vaihtoehtoina on vaikka minkälaisia, puhutaan sadoista eri vaihtoehdoista. Jos keittiösuunnittelu rupeaa jo tässä vaiheessa väsyttää niin suosittelen kuitenkin käyttämään pikkasen aikaa myös vetimen valintaan, sillä tämä asia on joka päivä hyppysissä. Alla muutamia helpottamaan valintaasi.

Vetimetön vaihtoehto

Markkinoilla on saatavilla kahta erilaista vaihtoehtoa. Ensimmäisessä vaihtoehdossa oveen on tehty syvennetty ura ja toisessa vaihtoehdossa ura on toteutettu oveen asennetulla alumiinikiskolla. Molemmat vaihtoehdot ovat kyllä näyttävän näköisiä, mutta käytännöllisyydessä häviäminen tulee ajan mittaan huomattua. Käyttö tekee uriin kulumajälkiä, ovien pinnat vetokohtien ympärillä likaantuvat ja manikyyrit maksavat maltaita.

Perusvetimet

Yleisimmin käytetään moderneja vetimiä, joita on saatavilla eri levyisinä. Leveä vedin isoon vetolaatikkoon tekee keittiöstä näyttävän ja laatikoista helppokäyttöiset. Kaarevia ja klassisia vetimiä on yleensä saatavilla vain yhtä kokoa ( Leveys 128 mm ). Kapean vetimen asentaminen leveään vetolaatikkoon näyttää vähän hassulta. Leveää vedintä ei kannata asentaa kaapinoveen, sillä se helposti hakkaa rikki viereisen oven.

Nuppivetimet

Perinteisiä nuppivetimiäkin on vielä saatavilla, mutta niiden suosio on laskenut vuosi vuodelta.

Tasot

Yleensä keittiösuunnittelussa lähdetään tavoittelemaan oven ja tason yhteistä harmoniaa. Tasoa saatetaan yhdistää usein myös lattian sävyyn. Käyn läpi seuraavaksi tarjolla olevat tasovaihtoehdot ja niiden hyvät ja huonot puolet.

Laminaatti

Laminaattitasoa asennetaan ylivoimaisesti eniten tämän päivän keittiöihin edullisen hintansa takia. Hyviä puolia laminaattitasossa edullisuuden lisäksi on helppo asennettavuus ja nopea saatavuus. Värivaihtoehtoja on nykyään todella paljon ja ulkonäöltään ne jäljittelevät erittäin hyvin esim. kivi- ja puutasoja. Laminaattitason päälle ei saa asentaa kuumaa kattilaa eikä sitä tulisi käyttää leikkuulautana.

Massivipuu

Massivipuutason käyttö on vähentynyt todella paljon. Laminaatti ja kivitaso ovat sysänneet syrjään lähes kokonaan ennen niin suositun tasovaihtoehdon. Puutaso on arvokkaampi kuin laminaatti mutta edullisempi kuin kivitaso. Vaihtoehto on luonnonläheinen ja huollettava, mutta huoltoa se tarvitseekin. Käytöstä riippuen taso olisi hyvä hioa ja öljytä noin kerran vuodessa.

Kivitaso

Arvokkuutta ja ajattomuutta. Kivitasossa ei juurikaan huonoja ominaisuuksia ole muuta kuin korkea kustannus. Kivitasojen värivaihtoehdot ovat tummia kun taas monet suosivat nykyään vaaleampia värejä. Oikein asennettuna ja käytettynä taso on periaatteessa ikuinen. Huom. Tason mitat otetaan vasta kun alakaapit on asennettu. Mittojen ottamisesta tason toimitusaika noin 2-3 viikkoa.

Kvartsitasot

Uusi kivimäinen taso joka on saanut sisustuslehdet villiksi. Raikkailla ja trendikkäillä värivaihtoehdoilla ainoa oikea vaihtoehto nykyaikaiseen visuaaliseen keittiöön. Taso sopii niille, jotka eivät paljoa hintalappuja tuijottele. Huom. Tason mitat otetaan vasta kun alakaapit on asennettu. Mittojen ottamisesta tason toimitusaika noin 2-3 viikkoa.

Välitila

Välitaan on hyvä valita materiaali joka palvelee parhaiten käyttötarkoitustaan. Suosittelen valitsemaan välitilaan vaaleita värejä, jotka heijastavat hyvin valoa. Alla pureudun tarkemmin saatavilla oleviin vaihtoehtoihin.

Levy

Nykyään suosituin välitilaan käytetty materiaali on levy. Levy on edullinen ja helppo asentaa. Levyt ovat myös erittäin helppohoitoisia. Keittotasoa käytettäessä on syytä varoa ettei kattila tai muu kuuma esine osuisi levyyn ja polttaisi siihen ikävää jälkeä.

Laatta

Laatalle löytyy aina uskollisia käyttäjiä ja eri väri / koko vaihtoehtoja on hurjasti. Laatta on välitilan materiaaleista kestävin, mutta varsinkin saumojen puhtaana pitämisessä voi tulla haasteita. Uusimpana tuulahduksen laatoittamisessa on ollut jo jonkin aikaa pinnalla tiililaatoitus.

Lasi

Lasi on trendikäs vaihtoehto. Tarjolla on useita eri värejä tai lasin taustan voi myös tapetoida. Levy ja laatta on mahdollista asentaa onnistuneesti itsekin. mutta lasiin suosittelen käyttämään ammattiasentajaa, koska olen törmännyt suunnittelukäynneillä useita kertoja huonosti asennettuihin välitilan laseihin.

Valaistus / Sähkö

Valaistus on asia johon suosittelen satsausta. Tasainen ja riittävä valaistus tekee keittiön käytöstä miellyttävää. Tarjolla on loisteputkia, spotteja ja valokiskoja. Suosittelen käyttämään riittävästi spotteja tai valokiskoja tarvittavan valaistuksen saavuttamiseksi. Valaistuksen lisäksi tarvitset riittävän määrän pistorasioita eripuolille keittiön välitilaa. Pistorasioita ja valoja on parempi olla enemmän kuin vähemmän.

Kodinkoneet

Kodinkoneita valittaessa suosittelen, että kaikki kodinkoneet olisivat samaa merkkiä. Varsinkin jos keittiöösi on tulossa integroitu uuni ja- keittotaso niin nämä ainakin olisi syytä olla samaa merkkiä. Kodinkoneissa valkoinen on aina valkoinen, mutta muut värivaihtoehdot vaihtelevat eri valmistajien välillä. Kodinkoneliikkeet suosittelee kyllä sinulle merkkejä laidasta laitaan.

Vetolaatikko / kaappi

Nykyajan keittiöissä lähes kaikki alakaapit ovat vetolaatikkokaappeja ja ylhäällä on perinteisiä kaappeja. Kalusteisiin kuuluu nykyään normaali varusteena hidastimet. Kaappien kovaääninen paukuttelu on siis historiaa. Vetolaatikot helpottavat huomattavasti säilytettävien tavaroiden hallintaa. Laatikoita on mahdollista myös osastoida jolloin pienten ja suurempien tavaroiden säilytys helpottuu vielä entisestään.

Toiminta-alue

Teemme töitä seuraavilla paikkakunnilla:

Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen

Ota yhteyttä

Tilanteesi ymmärtäminen on meille tärkeää. Tämän vuoksi me tullaan käymään ja tutkitaan ongelma. Tämän jälkeen rakennetaan ratkaisu juuri oikeaan tarpeeseen. Ota yhteyttä niin jutellaan.

Täytä alla oleva lomake, soita tai lähetä sähköpostia.
Sovitaan aika ilmaiselle kotikäynnille.