ROSKAKATOS

Kesäisin me hankitaan rusketusta ulkoremontteja tekemällä. Teemme kaikenlaiset korjaukset ja rakennamme myös uutta sekä yksityisille asiakkaille että taloyhtiöille ja muille tahoille. Sivun alalaidassa on toiminta-alueemme, mutta yleisesti voisi sanoa, että Helsinki + 50 km. Miksi kannattaa valita Remonttivelhot? Tuo kysymys on tullut vastaan muutaman kerran ja päätettiin vastata kysymykseen täällä.

Tarvittaessa rakennamme roskakatoksen pitkästä tavarasta tai sitten voimme tulla asentamaan ostamasi roskakatospaketin. Jos mietit sopivaa valmispakettia, niin Pihatuurilla on myös jätekatoksia. Tilaa katos Pihatuurilta ja meidät täältä, niin saadaan kierrätys kuntoon.

Lue tämä ennen kuin tilaat roskakatoksen. Olen tähän alle koonnut seitsemän kohdan listan asioista, jotka tulee ottaa huomioon roskakatoksen ostamisessa. Kun olet katoksen tai muun ulkorakennuksen tilannut, niin tilaa meidät asentamaan katos. Tarkastellaanpa ensin tilannetta täällä pk-seudulla.

Roskakatosten kanssa tyypillinen tilanne on sellainen, että Baukkarista tilataan kaunis, näyttävä ja tyylikäs puurunkoinen roskakatos. Pienillä lehtisaranoilla varustetut pariovet alkavat roikkua jo ensimmäisen talven jälkeen ja lukkosalpa on kovin hankala käyttää. Halvasta puusta rakennettu katos puhkeaa sinistäjäsienen tummiin kukintoihin. Tässä vaiheessa roskakatos kannattaa varustaa ROSKAKATOS-kyltillä, jotta L&T ei vahingossa kuskaa koko katosta kaatopaikalle sekajätteiden seurana.

MIKSI ROSKAKATOKSIA RAKENNETAAN?

Roskakatoksen tarve syntyy lainsäädännön vaatimuksesta jätehuollosta sekä asukkaiden että kaupungin järjestyssäännön toiveesta kauniiseen rakennettuun ympäristöön. Roskakatos siis vain on oltava, sillä kuka sitä nyt kaupungissa ainakaan viitsii katsella muovista roska-astiaa pihamaallaan… Kaupungeissa ei muuten katsella roskia, sillä mainostaahan Lassila ja Tikanojakin avoimia työpaikkoja, joita on tarjolla raaka-ainekerääjille. Roska ja jäte on ilmeisesti kadonnut maailmasta ja tilalle on tullut pelkkää raaka-ainetta eri vaiheissa raaka-ainekiertoa – raakaa touhua.

Minulle ensimmäisenä ajatuksena tuli siirtyä Googleen ja katsoa millaisia hakutuloksia roskakatos tuo tullessaan. Mainosten jälkeen ykkösenä oli ohje roskakatoksen rakentamisohjeet. Vaikuttaa siltä, että moni elättelee toiveita osaamisestaan ja käytettävissä olevasta vapaa-ajasta. Talo rakennutetaan muuttovalmiina, mutta kenties roskakatos on sellainen projekti, että suomalaisen miehen nykymuoto kokee tehtävän omakseen – rakensin tämän roskakatoksen omin käsin, joten olen mies. Laitetaanpa tähän tee-se-itse ihmisien kunniaksi K-Raudan video, jossa häärätään rakentamispuuhissa. Ihan vinkkinä – kuormalavoista nikkaroi erinomaisen roskakatoksen tuossa tuokiossa.

Tämän jälkeen loput hakutulokset olivat joko yritysten tuotteita tai kuntien säädöksiä roskakatoksen rakentamisesta. Yritykset tarjoavat materiaalipaketteja, elementtitoimituksia, valmiina katoksena paikalle kuljetettuja ja osamaksulla ostettavia roskakatoksia. Kaikki alle tonnilla, paitsi suuret taloyhtiöiden jätekatokset (mutta täytyyhän sitä nyt isompi raaka-ainekatos olla kuin naapurilla). Kunnat taasen listaavat erilaisia vaatimuksia roskakatosten rakentamiseen liittyen.

Valmistajista ei ole pulaa, kauppaa tehdään ja roskakatokset liikkuvat tilaajille. Kukapa noihin rakentamissääntöihinkään enää jaksaa tutustua? Paljon helpompi tilata tekijältä, kyllä valmistaja tietää, millainen roskakatoksen kuuluu olla.

MITEN VALITSET ROSKAKATOKSEN?

Mitä sitten pitää ottaa huomioon, kun olet hankkimassa roskakatosta? Seuraavassa muutamia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon, niin et heti joudu jättää uutta tilausta uudesta roskakatoksesta, koska ensimmäinen ostos ei mennyt ihan putkeen.

Roskakatoksen arkkitehtuuri! Arkkitehtikö tässä pitää palkata roskakatosta suunnittelemaan? Ei niinkään, mutta katoksen olisi syytä sopia päärakennuksen tyyliin. Värivalinta on tärkein ja seuraavaksi tulee vesikaton muoto. Mikäli päärakennuksessa on moderni pulpettikatto, niin samaa tyyliä on syytä käyttää myös katoksessa. Jotkin kunnat jopa säätävät tästä ulkonäköasiasta ja se mainitaan rakennuskaavassa. Perinteisempi harjakatto sopii myös katoksiin, jos päärakennus on perinteisempää tyyliä.

Runkomateriaali on tärkeä asia ostopäätöstä tehdessä ja järkevä valinta on puu. Puinen roskakatos on kevyt ja edullinen sekä helppo huoltaa maalaamalla. Puusta on myös helppo rakentaa eri muotoisia roskakatoksia, joten puisten katosten valikoima on erittäin laaja. Ylimääräisenä plussana on materiaalin kotimaisuus, joten osa roskakatosten myynnistä syntyvästä liikevaihdosta näkyy muutamana ylimääräisenä työpaikkana. Toisaalta halvemman katoksen ostaminen vaikkapa Virosta voi jättää taskusi pohjalle vähän ylimääräistä. Ylimääräinen raha katoaa nopeasti taskusta ja se työllistää huomattavasti paremmin, kun käyt ulkona syömässä tai tilaat kotiisi ikkunoiden pesijän.

Katemateriaali on asia, johon harvoin pääset vaikuttamaan, sillä lähes kaikki roskakatokset tarjotaan palahuopakatteella varustettuna. Tämä sen vuoksi, että palahuopaa käytettäessä tulee todella vähän materiaalihukkaa, samalla kattohuopa on melko huokea ja helposti asennettava. Huopakattoisen roskakatoksen suurin ongelma on huopa, jota et voi hävittää vaikkapa polttamalla. Tällaisesta katoksesta on vaikea päästä eroon. Elinkaarensa osalta parempia katemateriaaleja ovatkin kierrätettävät pelti ja puu sekä jossain määrin tiili. Jotkin mallit on valmiiksi saatavissa peltikatteella ja valittavana on eri peltiprofiileja, jotta löytyy juuri sopiva päärakennusta komppaamaan, tilanne on pitkälti sama tiilikattojen kanssa. Lautakattoja on markkinoilla heikosti, sillä ne vaativat joidenkin vuosien välein tapahtuvaa tervaamista ja roskakatoksen jos minkä tulisi olla mahdollisimman huoltovapaa ja huomaamaton tuote. Erityisesti hirsitalojen ja rintamamiestalojen kohdalla lautakatto voisi kuitenkin olla sopivan persoonallinen valinta.

Perustus pitää huolta roskakatoksen ryhdin säilymisestä vuosien varrella. Useimpien roskakatosten rakenne on sellainen, että ne seisovat neljällä kulmajalalla, jotka tulevat kiinni perustukseen. Tämä perustus on yleisesti metallijalka, joka on joko lyömällä kiilattu tai vääntämällä ruuvattu maahan. Vielä kevyempi vaihtoehto on asetella harkkoja, tiiliä tai kiviä suoraan maahan ja asetella katos näiden päälle. Toisinaan roskakatoksilla on pysyvämmän luonteen omaava valettu tai muurattu perustus, mutta tällöinkin katos seisoo sen päällä omiin jalkoihinsa luottaen. Tutki ensin, olisiko mahdollista käyttää harkkoja, tiiliä, kiiloja tai ruuvipaaluja, sillä ne nopeuttavat perustuksen rakentamista huomattavasti, tämä puolestaan pitää kustannukset kurissa ja ylimääräisenä etuna perustuksen purkaminen ja peräti siirtäminen on helppoa, mikä tulevaisuudessa tarve syntyy.

Monikäyttöisyys on erittäin tärkeä ominaisuus roskakatokselle erityisesti pienillä kaupunkitonteilla.  Postilaatikot voidaan kiinnittää roskakatoksen seinää, jolloin kyseisellä puolella olisi hyvä olla hieman pidempi vesikaton räystäsylitys. Samoin jätekatos toimii hyvänä kiinnitysalustana pihavalaistukselle ja ylimääräiselle katunumeroinnille. Moni haluaa lisäksi ilahduttaa naapurustoa jonkinlaisella kukkaistutuksella, joka nostetaan roskakatoksen seinälle… hajukontrollia tai mitä lie…

Toiminnallisuutta ei useinkaan ajatella roskakatoksen ostopäätöstä tehtäessä. Äärimmäisen tärkeä toiminnallisuutta parantava tekijä on yksi leveä ovi, jossa on joko haka- tai painikelukitus. Roskakatoksen rakenteet elävät hieman ajan kuluessa ja käytön kulutuksessa. Tämän vuoksi salpalukot lopettavat nopeasti toimintansa. Hakaset ja erilaiset painikkeet toimivat varmasti ilman jatkuvaa säätämistä. Pariovet ovat toki romanttisia, mutta todella hankalia, sillä katoksen perustusten painumisen vuoksi toinen ovi kääntyy aina eteen ja vaatii ylimääräistä kättä roskiskeikalla. Paras vaihtoehto on tietysti oveton roskakatos, tällöin toiminnallisuus on taattu ja hintakin edullisempi. Hinnasta tulikin mieleen…

Hinta on semmoinen juttu, että se pitää tietää tai kauppoja ei päästä hieromaan. Tavalliselle omakotitalon roskakatokselle, johon mahtuu yksi tai kaksi jäteastiaa, sopiva hinta roskakatokselle on jossain 500 ja 1000 euron välimaastossa. Tähän kun lisätään kaikki mahdolliset perustamiskustannukset sekä lisävarusteiden (erikoismaalaukset, postilaatikot, valaisimet ja koristeet) hankinnasta syntyvät kustannukset, ollaan lopulta noin 1500 euron hintaluokassa. Aivan sekundaa eli halpaa kamaa ei kannata ostaa, koska elämässä on muutakin tekemistä kuin jatkuva roskakatoksen korjaus.

No niin, se siitä. Nyt olet valmis vertailemaan tuotteita. Laita kommenttia, jos haluat tietää jotain muuta ja aivan erityisesti, muista tilata rakentaminen meiltä. Jossain vaiheessa katselen tähän loppuun listan hyvistä valmistajista tai kaupoista, joista roskakatos kannattaa tilata.