PIHAVARASTO

Tavaraa on aina liikaa tai sitten säilytystilaa on liian vähän. En ole koskaan osannut päättää kummasta ongelmasta on kyse. Ratkaisu on kuitenkin selvä eli Pihatuurin käytännöllinen pihavarasto. Rakentamisen voit tilata meiltä tästä linkistä. Sivun alalaidassa on toiminta-alueemme, mutta yleisesti voisi sanoa, että Helsinki + 50 km.

Miksi pihavaraston kannattaa hankkia Remonttivelhoilta? Tuo kysymys on tullut vastaan muutaman kerran ja päätettiin vastata kysymykseen täällä. Mutta sitten lisää pihavaraston hankinnasta.

PIHAVARASTON 4 TÄRKEINTÄ OMINAISUUTTA

Pihavarastojen tärkein ominaisuus on niiden kyky suojata tavarat elementeiltä sateilta ja auringolta. Säilytettävät tavarat pysyvät kuivina ja kestävät aikaa. Tämä on selvästi tärkeämpi ominaisuus kuin varaston lukittavuus, sillä suomalaiset ovat edelleen suhteellisen lainkuuliaista kansaa. Suuremmissa kaupungeissa ei tietenkään olla niin luottavaisia kanssaihmisiin, joten tukevat rakenteet, saranat ja lukot ovat myös tärkeitä. Ulkonäkö tulee tyypillisesti vasta kolmantena, mutta on kuitenkin yleensä se tekijä, joka määrittelee ostopäätöksen. Lopulta hinta ratkaisee kenen taskuun rahat sujahtavat. Suomessa korkea verotus nostaa kaiken kauppatavaran hintaa ja muuten täydellinen varasto tai vaja voi olla liian kallis ja silloin säästetään parempaan tai ostetaan halpismalli.

TAVALLISIA PIHAVARASTON KÄYTTÖKOHTEITA

Puutarhavaja on luultavasti yleisin ulkovaraston käyttötapa omakoti- ja rivitaloalueilla. Vaja piilotetaan pihan perälle ja sieltä löytyy hitaasti ruostuva ruohonleikkuri ja erilaisia puutarhatyökaluja sekä tietysti ne vanhat muoviset puutarhakalusteet.

Ulkovarasto on toinen pääasiallinen käyttökohde pihavarastolle. Näissä säilytetään harrastuksiin ja päivittäiseen käyttöön liittyviä tavaroita. Polkupyörät, pulkat, harrastusvälineet ja työkalut lukitaan kylmään tilaan ja pois tieltä kodin sisätiloista.

Autotalli on yleensä suurempi rakennus kuin pihavarasto, mutta jotkin varastot riittävät mitoiltaan tähänkin käyttöön. Harvemmin ulkovarasto autotallikäyttöön päätyy. Autolle suosittelen tukevarakenteisempaa ratkaisua kuin tällainen eristämätön kevytrakennus.

PIHAVARASTON RAKENNUSLUPA

Miten suuren pihavaraston saa rakentaa ilman rakennuslupaa? Miten lähelle tontin rajaa saa rakentaa pihavaraston? Siinä on kaksi yleisintä kysymystä varaston tai vajan ja monen muunkin piharakennuksen rakennuslupaan liittyen.

Aluksi täytyy huomauttaa siitä, että kunnat tulkitsevat rakentamista ohjaavaa lainsäädäntöä eri tavalla. Tästä johtuen ollaan tilanteessa, jossa varaston voi rakentaa pihalleen vaikkapa Seinäjoella, mutta vastaavasti Tuusulassa saman varaston rakentaminen ei onnistu. Kysy rakennuspaikkakuntasi säädöksiä rakennusvalvonnasta, heillä on antaa voimassa oleva rakennusjärjestys, josta yksityiskohdat selviää. Virallisessa tekstissä varasto on talousrakennus. Osta varasto vasta, kun saat lupa-asiat selväksi ja kuntoon.

Rakentamisessa on kaksi termiä, jotka menevät yleensä iloisesti sekaisin. Toinen on toimenpidelupa ja toinen on rakennuslupa. Toimenpidelupaa vaativat kohteet ovat “keveitä” ja perustuvat hyvin yksinkertaiseen tekniikkaan, kun taas rakennuslupaa vaativat kohteet ovat “raskaita” ja sisältävät usein monimutkaisia teknisiä järjestelyjä. Hyvin pienet ja yksinkertaiset rakennukset, kuten vajat ja varastot eivät välttämättä tarvitse edes toimenpidelupaa eli niiden rakentamisesta ei tarvitse ilmoittaa kuntaan (kohtelias kaveri toteaa naapurilleen etukäteen, että on aikomuksena rakentaa pihavarasto polkupyörille ja ruohonleikkurille).

Kysy tarkat ohjeet asuinkuntasi rakennusvalvonnasta, mutta yleisiä peukalosääntöjä talousrakennusten rakentamiseen ilman toimenpidelupamenettelyä ovat esimerkiksi:

  1. Talousrakennusta ei saa rakentaa kiinni olemassa olevaan rakennukseen. Väliä täytyy olla ainakin metri.
  2. Talousrakennuksen tulee sijaita yli neljän metrin etäisyydellä tontin rajasta (muista pysyä omalla tontilla, varastosta tulee lyhytikäinen, jos rakennat sen naapurin puolelle, mutta neljä metriä rajasta). Tätäkin perussääntöä rajoittaa rakennuksen korkeus eli korkeat talousrakennukset täytyy rakentaa joissakin kunnissa kauemmas rajasta.
  3. Tyypillisin maksimi neliömäärä rakennusluvattomalle umpinaiselle talousrakennukselle eli varastoille on 10 m2. Tämän jälkeen asia taas monimutkaistuu, sillä kevyemmille talousrakennuksille kuten katokset tai pergolat sallitaan suurempia neliöitä. Talousrakennukset eivät ole tasa-arvoisia toisten talousrakennusten kanssa.
  4. Näitä perussääntöjä rajaa vielä rakennuksen sijainti. Haja-asutusalueella on usein käytössä näitä laveampi tulkinta ja asemakaava-alueella voidaan alueen rakentamistapaohjeessa asettaa tiukempiakin vaatimuksia.

PIHAVARASTON PERUSTUKSET

Pihavarastoihin ei yleensä tule eristystä ja tämän vuoksi varastojen perustamistapa on todella yksinkertainen. Harkkotolpat ja ruuvipaalut ovat tavallisimmat ratkaisut. Maasta kuoritaan pois multakerros ja kuoppa täytetään soralla tai prameammassa tapauksessa sepelillä sekä murskeella. Tässä on jo tällaisenaan sopiva pohja varaston lattiaksi, halutessa maahan voi latoa vaikkapa pihakivetystä tai betonilaattoja.

Perustukset lähtevät samalta pohjalta, ruuvipaalut kierretään maahan ennen pohjan täyttämistä ja rakennus lähtee ruuvien päältä. Tolppaperustus tehdään kevytsoraharkoilla tai tiilillä, jotka on lähes aina aseteltu lähtemään betonilaattojen päältä. Rakennuksen kuorma on sen verran vähäinen, että se ei perustuksia heiluttele, sillä heiluttelu on varattu routaiselle maaperälle.

PIHAVARASTON PIIRUSTUKSET

Useimmat varastoja myyvät yritykset antavat tuotteidensa kuvat käyttöön etukäteen ja ilmaiseksi, jotta mahdollisesti tarvittavan toimenpideluvan hakeminen olisi mahdollisimman helppoa. Tee-se-itse -miehille ja -naisille näistä kuvista ei ole apua, sillä ne ovat yleisiä ulkomitat ilmoittavia pääpiirustuksia. Varsinaisia ohjeita rakentamiseen kannattaa etsiä kirjastoista, sieltä löytyy suuri määrä erilaisia puutyöskentelyyn keskittyviä opaskirjoja.

Suuri osa varastoista nousee kuitenkin ostotoimintana. Välimuotona itse tekemisen ja valmisvarastojen välillä on ostaa valmis materiaalipaketti ja kilkutella se pystyyn harrastustoimintana. Yksinkertaiseen varastoonkin saa kulutettua lyhyen kesäloman kaikkine perustustöineen sekä viimeistelyineen, kuten listoitukset ja maalaukset. Säästetty rahamäärä on niin vähäinen, että varastojen osalta suosittelen tontille toimitettavaa valmisvarastoa.

MIKÄ ON PIHAVARASTON HINTA?

Eri vaihtoehtojen hintavertailu on hankalaa, sillä lähtökohdat vaihtelevat rajusti, tästä lisää alla. Ensin voisi kuitenkin todeta, että pakettien hinnat vaihtelevat

Varaston hinta riippuu koosta ja materiaalista. Suosittuja varastorakennuksia ovat kevythirrestä valmistetut valmispaketit. Nämä toimitetaan tontille tiiviisti pakattuna rahtina ja asennetaan pakkauksen mukana (eiköhän noita tule myös sähköpostilla) tulevien ohjeiden perusteella työmaalla. Vastaavasti suosittuja vaihtoehtoja ovat elementteinä tai asennusvalmiina paketteina toimitettavat puurunkoiset ja lautavuoratut varastot. Viimeisenä vaihtoehtona on rakentaa varasto alusta loppuun siten, että rakentaja hankkii tarvittavan määrän rakennusmateriaaleja ja työstää ne suunnitelmien mukaan valmiiksi varastoksi.

Kevythirsiset pihavarastopaketit ovat kalleimpien joukossa, mutta ohjeiden mukaan asentaminen on sen verran helppoa, että asiakas pystyy säästämään asennuskustannuksissa kasaamalla varaston itse. Elementtipaketteina toimitettavat varastot ovat hinnaltaan samalla tasolla, kuin kevythirsiset varastopaketit. Materiaali ei ole yhtä paksua, mutta elementtirunko ja vuoraus on monimutkaisempi kokonaisuus. Rakentajalle elementtipaketit ovat helppoja ja nousevat pystyyn tuossa tuokiossa. Pitkästä tavarasta rakentamalla saadaan sellainen varasto, kuin halutaan. Ellei hommaa hoida alusta asti itse, tämä on kallein tapa hankkia varasto kotinsa pihaan.

VARASTON RAKENTAMINEN

Varaston rakentaminen kannattaa jättää meidän huoleksi. Ota yhteyttä tätä kautta. Muitakin mahdollisuuksia on, esimerkiksi Urakkamaailmaan voit laittaa tarjouspyynnön niin sitten mahdollisesti jopa kymmenet eri työmiehet ja -naiset viihdyttävät sinua yhteydenotoillaan.