LEIKKIMÖKKI

Tässä on tarkoituksena antaa selkeä osoitus ja tuuppaus oikeaan suuntaan, jos suunnittelet leikkimökkiä kotipihalle. Jos olo silti tuntuu epävarmalta, niin ota yhteyttä ja pähkäillään asiaa yhdessä.

Ensin suosittelen vilkaisemaan Pihatuurin sivulle, siellä on pari hurjan kekseliästäkin leikkimökkipakettia odottamassa tilaustasi. Sen jälkeen voit ottaa yhteyttä meihin niin sovitaan paketin rakentamisesta tänne pääkaupunkiseudulle (noin 50 km Helsingistä)

Leikkimökin täytyy olla sekä turvallinen että hauska paikka leikeille. Nämä vaatimukset on helppo toteuttaa, mutta kun leikkimökkien pitäisi vielä olla halpoja. Juuri tästä halvan leikkimökin hakemisesta tulee kompastuskivi koko projektissa. Halvin tapa hankkia leikkimökki on saada se lahjoituksena. Tätä ei tietenkään usein tapahdu. Seuraavaksi halvin tapa on rakentaa se itse, muitakin tapoja on ja näistä kaikista enemmän myöhemmin artikkelissa. Ensin kuitenkin muutama sana turvallisuudesta.

Leikkimökki on turvallinen leikkipaikka, kun rakentamiseen käytetään käsittelemätöntä puuta ja maalataan vain ulkopuoliset pinnat. Jos sisäpinnat on kuitenkin sisustettava maalaamalla, niin luonnolliset maalit on paras valinta. Kun mökin rakentaa irti maasta, niin näiden asioiden yhdistelmä takaa jo terveellisen leikkiympäristön ilman kemikaaleja.

TEE SE ITSE -LEIKKIMÖKKI

Yksi keino edullisen leikkimökin hankintaan on rakentaa sellainen itse rautakaupasta ostetuista materiaaleista tai parhaassa tapauksessa vaikkapa taloprojektissa ylijääneistä tavaroista. Tahtoo kuitenkin olla niin, että rautakaupasta haetut materiaalit maksavat lähes sen, mitä täydellinen leikkimökkipaketti maksaa verkkokaupasta tilattuna ja kotiin toimitettuna. Mikäli sinulla ei ole materiaaleja omasta takaa, niin kauppareissuihin menee aikaa ja vaivaa, lisäksi ainakin omalle kohdalle on osunut lähinnä sellaisia rakennusprojekteja, että rautakaupassa on pitänyt ravata useampaan otteeseen.

Jos kuitenkin vakavasti harkitset tämän vaihtoehdon kanssa etenemistä, niin paras kotimainen tee-se-itse -leikkimökkiohje löytyy puuinfon sivuilta. Voit kätevästi tulostaa ohjeen käyttöösi työohjeeksi, sillä ohje on pdf-muodossa. Ohjeessa on myös materiaalilista tarvikkeista (määrät, mitat ja dimensiot), jotka tarvitset leikkimökin rakentamiseen.

Astetta helpompi tapa rakentaa leikkimökki on tilata pihaan valmis paketti ja rakentaa se paketin mukana toimitettavia ohjeita noudattamalla.

LEIKKIMÖKKIPAKETIT

Tällä hetkellä valmiin materiaalipaketin ostaminen on suosituin tapa hankkia leikkimökki. Toimitus tulee nopeasti ja toimittajasta riippuen suurin osa tavarasta kuuluu toimitukseen. Paketit ovat vakiomalleja, joten hinta on kilpailukykyinen verrattuna rautakauppahintoihin.

Leikkimökkien materiaalipaketteja on myynnissä tarkkuutta vaativina, mutta nopeasti nousevina elementteinä, kirvesmiehelle valmiiksi sahattuina palasina sekä suuremmalle yleisölle sopivalla salvostekniikalla toteutettuina.

Määrämittaan työstetty materiaalipaketti on melko harvinainen vaihtoehto leikkimökkien kokoluokassa. Tällaisten pakettien tarkoitus on vähentää työmaalla tehtävän työn, kuten mittaaminen ja sahaaminen määrää. Leikkimökissä työmäärä ei kuitenkaan oli viikkoja (paitsi ne kuuluisat ikuisuusprojektit), joten säästö on melko minimaalista. Suosittelen tämän vaihtoehdon välttämistä.

Elementtipaketin etu on nopeudessa, jolla leikkimökki nousee. Kuljetus on toisinaan hankalaa, sillä elementit vievät paljon tilaa. Samoin pystyttäminen on monesti vaikeaa, sillä ilman apulaista suurien elementtien liikuttelu ja samanaikainen kiinnittäminen ei tahdo onnistua. Ylimääräinen käsipari on todella tarpeen elementtimökin pystytyksessä.

Elementit toimitetaan poikkeuksetta eristämättöminä, jolloin ulkopuolella on paneeli tai lauta ja sisäpuolella näkyvä runkorakenne. Elementtimökkien sisäpinnat ovatkin täynnä teräviä kulmia, jotka voivat olla vaaraksi lapsen kaatuessa. Onneksi puutavara on yleensä höylättyä, joten tikuista ei tarvitse huolehtia. Ennen tilausta tarkista kuitenkin, että kaikki toimitettava puutavara on ympärihöylättyä.

Salvostekniikalla tehty leikkimökki on tällä hetkellä suosituin tapa hankkia leikkimökki. Tilaat vain leikkimökkipaketin sekä muut materiaalit ja ladot osat paikoilleen ohjeen mukaisesti. Tämä on Lego-rakentamista parhaimmillaan ja sopii lähes kaikille, vaikka aiempaa kokemusta rakentamisesta ei olisikaan.

Yksittäiset lankut on työstetty valmiiksi seinäkappaleiksi ja höylätty ympäriinsä, joten ne on helppo asentaa, eikä niistä lähde, leikkien lomassa, tikkuja pieniin käsiin. Elementti- tai runkorakentamistekniikkaan verrattuna lisäetuna on yksinkertaisuuden lisäksi se, että sisätiloissa on huomattavasti vähemmän teräviä kulmia, joihin voisi itsensä satuttaa vaikkapa kompastuessaan.

Tämä on oma suosikkini, jos pitää valita joku tapa rakentaa leikkimökki. Paketin voi ostaa vaikka ei itse sitä osaisikaan rakentaa, sillä rakentamista on helppo ostaa leikkimökin kaltaiseen suoraviivaiseen rakennukseen. Mutta ainahan ei ole aikaa odotella rakentamista. Onneksi leikkimökkejä voi tilata tontille myös valmiiksi rakennettuina ja pintakäsiteltyinä.

VALMISLEIKKIMÖKKI

Valmismökit kuljetetaan tontille valmiiksi rakennettuina ja jopa sovitusti maalattuina (leikkimökin maalaaminen yhdessä lasten kanssa on kyllä sen verran hauskaa, että suosittelen perheen sisäisiä maalaustalkoita). Näitä saa sekä puurunkotekniikalla että salvostekniikalla rakennettuina. Mikäli runko on sisäpuolelta peitetty vaikkapa vaneerilla tai paneeleilla, niin mökki on oikein mainio vaihtoehto. Muussa tapauksessa oma valintani osuisi salvostekniikalla valmistettuun leikkimökkiin.